Čas prípravy:
20-30 min.
Čo budete potrebovať?
2 tégliky 33 % smotany na šľahanie
Postup prípravy:
Vylejte dva tégliky smotany do nádobky a začnite šľahať pomocou metličiek alebo tyčového mixéra. Po minúte šľahania by sa mala vytvoriť šľahačka. Opakovaným ponáraním mixéra sa stále viac bude vylučovať cmar. Ten sa dá ďalej využiť, napríklad na zarobenie chleba, je však zdravý aj na pitie. Len čo sa vám bude zdať maslo dostatočne hutné, vyklopte ho a cmar zlejte. Potom hrudu masla hneťte pod prúdom studenej vody na doske, aby sa vylúčili zvyšky srvátky. To všetko trikrát. Ideálne je, keď z masla nakoniec už vychádza len čistá voda. Maslo je výborné čisté na akomkoľvek pečive, ale dá sa využiť aj pri varení.